Συχνές Ερωτήσεις

1. Πως μπορώ να προλάβω προβλήματα με το τζάκι μου, και να γλιτώσω χρήματα;
2. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω την καμινάδα μου;
3. Τι ζημιές-προβλήματα μπορεί να προκληθούν από μια καμινάδα που δεν καθαρίζεται;
4. Πόσο διαρκεί ένας καθαρισμός καμινάδας;
5. Μετά το τέλος της εργασίας καθαρισμού το σπίτι και το δωμάτιο του τζακιού είναι χάλια;
6. Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του καυστήρα κεντρικής θέρμανσης (καλοριφέρ); Αν ναι κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
7. Ποιοι είναι οι τύποι των καμινάδων;
8. Ποια είναι η ανατομία μιας καπνοδόχου;
9. Πως λειτουργεί η καπνοδόχος - "τράβηγμα";

1. Πως μπορώ να προλάβω προβλήματα με το τζάκι μου, και να γλιτώσω χρήματα;

α. Ελέγχουμε κατά διαστήματα την καμινάδα για να είμαστε σίγουροι ότι θα δουλέψει ικανοποιητικά.
β. Για να μειώσουμε την καπνιά (κρεόζοτο), που επικάθεται στα τοιχώματα της καμινάδας χρησιμοποιούμε ξερά, σκληρά ξύλα (ελιά, δρύ) και αποφεύγουμε τα χλωρά ξύλα καθώς και τα ξύλα από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, κυπαρίσσι).
γ. Τοποθετούμε ένα καλής ποιότητας και αντοχής αντιανεμικό καπέλο και έτσι αποφεύγουμε προβλήματα με τον άνεμο, φύλα, πουλιά, τρωκτικά και μέλισσες .
δ. Είναι η καμινάδα καλά μονωμένη;
ε. Έχετε αντιληφθεί εσείς ή οι γείτονες ότι η καμινάδα σας έχει πάρει φωτιά; Σε μια τέτοια περίπτωση, φρόνιμο είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΣΑΣ, προτού ειδικευμένο συνεργείο την καθαρίσει και ελέγξει για τυχόν ζημιές που έχει υποστεί, καθότι η χρήση της είναι άκρως επικίνδυνη
ζ . Έχετε ελέγξει αν το τζάκι σας διαθέτει ντάμπερ και αν αυτό λειτουργεί κανονικά;
η. Σας έχει διαβεβαιώσει ειδικός για τη καθαρή και σωστή διαδρομή της καμινάδας σας (σίδερα στην οροφή ή σε κάθε πλάκα, σοβάδες που έχουν ξεχειλίσει κατά την κατασκευή κλπ.);

2. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω την καμινάδα μου;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για την συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας σας. Μπορεί να ποικίλει από μια φορά το εξάμηνο, μέχρι και κάθε δέκα χρόνια αυτό εξαρτάται από ένα πλήθος συντελεστών. Για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτικός ο ετήσιος καθαρισμός της καμινάδας από ειδικευμένους καπνοδοχοκαθαριστές. Ας εξετάσουμε όμως τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την συχνότητα καθαρισμού.
α. Το πόσο συχνά λειτουργείτε το τζάκι σας.
Τον τύπο του ξύλου που χρησιμοποιείτε ( χλωρό, ξερό, πεύκο, ελιά).
γ . Τον τύπο του τζακιού (απλό ανοικτό, θερμοδυναμικό)
δ . Τυχόν κατασκευαστικοί λόγοι (η καμινάδας σας είναι ευθεία ή υπάρχουν γωνίες που επιταχύνουν την τοπική συγκέντρωση της κάπνας;) Όπως βλέπετε υπάρχουν αρκετοί συντελεστές που επηρεάζουν την συχνότητα καθαρισμού. Πάντως ένας αρκετά ασφαλής κανόνας είναι ότι αν η καμινάδα σας είναι ευθεία και χρησιμοποιείτε σωστά στεγνά ξύλα, ο καθαρισμός είναι απαραίτητος μόλις κάψετε συνολικά τρεις τόνους ξύλα και θα λέγαμε υποχρεωτικός στους τέσσερις τόνους.

3. Τι ζημιές-προβλήματα μπορεί να προκληθούν από μια καμινάδα που δεν καθαρίζεται;

Ο καθαρισμός μιας καμινάδας κατά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητος για πολλούς λόγους. Η κάπνα που επικάθεται στα τοιχώματά της, εμποδίζει το σωστό ελκυσμό του καπνού, έχοντας ως αποτέλεσμα την δυσάρεστη διάχυσή του στο χώρο του δωματίου αλλά και τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία σας. Ακόμα, μια μη καθαρή καμινάδα λειτουργεί σαν μια κακό-συντηρημένη συσκευή ατελούς καύσης με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος με CO3 και CO.

Ο κυριότερος λόγος όμως για τον οποίο πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας είναι ο κίνδυνος της ανάφλεξής της με απρόβλεπτες (όπως σε κάθε πυρκαγιά) συνέπειες, μέχρι και η ολική καταστροφή της και αυτό γιατί η κάπνα (κρεόζοτο) αποτελεί ένα ιδιαιτέρως εύφλεκτο υλικό. Η καύση του είναι βίαιη και αναπτύσσονται κατ’αυτήν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

4. Πόσο διαρκεί ένας καθαρισμός καμινάδας;

Σχεδόν για όλες τις καμινάδες χρειαζόμαστε μία μέχρι μιάμιση ώρα.

5. Μετά το τέλος της εργασίας καθαρισμού το σπίτι και το δωμάτιο του τζακιού είναι χάλια;

Η άψογη τεχνική, τα εργαλεία και η μακρόχρονη εμπειρία μας, μας επιτρέπει να εγγυώμεθα ότι κανένα ίχνος κάπνας ή σκόνης δεν διαρρέει στο χώρο. Μάλιστα οι περισσότεροι πελάτες μας ούτε καν αντιλαμβάνονται ότι πέρασε από το χώρο κάποιο συνεργείο καθαρισμού.

6. Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του καυστήρα κεντρικής θέρμανσης (καλοριφέρ); Αν ναι κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με την σωστή λειτουργία απόδοση του καυστήρα είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της καμινάδας. Ο κυριότερος όμως λόγος που καθιστά αναγκαίο τον καθαρισμό είναι το ότι τα κατάλοιπα της καύσης του πετρελαίου θέρμανσης που επικάθονται στα τοιχώματα της καπνοδόχου είναι όξυνα και με την βοήθεια της υγροποίησης διαβρώνουν την καπνοδόχο. Είναι συχνό το θέαμα ραγισμένων καμινάδων όπου από τις σχισμές βγαίνουν οξειδώσεις στο χρώμα της σκουριάς κ.λ.π..
Η γνώμη μας είναι μια καλή συχνότητα καθαρισμού είναι κάθε πέντε χρόνια.

7. Ποιοι είναι οι τύποι των καμινάδων;

Κτιστές: Κτισμένες με τούβλα ή κύβους από μπετό είναι οι πιο συνηθισμένες στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι μόνου ή διπλού τοιχώματος. Το εσωτερικό τους μπορεί να είναι τετράγωνο, παραλληλόγραμμο ή κυκλικό και χτίζονται ένα - ένα κομμάτι.

Βιομηχανικές: Σωλήνες που ενώνονται με μια μικρή επικάλυψη ο ένας με τον άλλον. Συχνά είναι αμιάντου (υλικό που μόνο στην Ελλάδα συνεχίζει να χρησιοποιείται), ανοξείδωτοι ή γαλβανιζέ αλουμινίου, σταθεροί ή εύκαμπτοι μονού ή διπλού τοιχώματος.

8. Ποια είναι η ανατομία μιας καπνοδόχου;

Μια καμινάδα είναι απλά ένας κατακόρυφος σωλήνας που οδηγέι τα καυσαέρια και τον καπνό από μια συσκευή καύσης (τζάκι, ξυλόσομπα, καυστήρας, κλπ) στην ατμόσφαιρα έξω από το σπίτι.

Τα βασικά μέρη της είναι:

  • Ο κορμός: Κάθε συσκευή συνδέεται με ένα κατακόρυφο τμήμα καμινάδας, το οποίο ονομάζεται κορμός. Αυτός θα πρέπει να είναι λείος εσωτερικά χωρίς κατάλοιπα χτησίματος χωρίς σίδερα (συχνό φαινόμενο όταν διαπερνά ορόφους πολυκατοικιών).
  • Ο σωλήνας σύνδεσης: Η κάθε συσκευή καύσης τζάκη , καυστήρας, ξυλόσομπα συνδέεται με τον κορμό με ένα σωλήνα κτηστό ή μεταλλικό σταθερό ή ευκαμπτο . Η σύνδεση θα πρέπει να γίνεται με γωνία πάνω από 100 μοίρες και όχι ορθή γνωία. Στους καυστήρες και στις ξυλόσομπες επιτρέπονται οριζόντια τμήματα στα τζάκια όμως όχι. Σαν υλικό το αλουμίνο πρέπει να αποφεύγεται! Στους καυστήρες ή αντικατάσταση του μετά από την αναπόφευκτη φθορά του είναι εύκολη διαδικασία όμως στα τζάκια είναι δύσκολη και δαπανηρή.
  • Θυρίδα καθαρισμού: Στην βάση του κορμού της καμινάδς στο ύψος της σύνδεσης με τον σωλήνα σύνδεσης θα πρέπει να υπάρχει ένα μεταλλικό παράθυρο με το οποίο έχουμε πρόσβαση στις στάχτες και άλλα κατάλοιπα της καύσης.
  • Καπέλο καπνοδόχου: Είναι η κατασκευή στην κορυφή της καμινάδας η οποία προστατεύει την καπνοδόχο από την βροχή και το χιόνι και στην περίπτωση αντιανεμικού καπέλου εμποδίζει τον εξωτερικό άνεμο να επεμβένει στην λειτουργία της καπνοδόχου. Η κατασκευή αυτή μπρορεί να είναι κτιστή ή μεταλλική.

9. Πως λειτουργεί η καπνοδόχος - "τράβηγμα";

Ο σκοπος μιας καπνοδόχου είναι να οδηγέι τα προϊόντα της καύσης (καπνός, καυσαέρια) από την συσκευή στην ατμόσφαιρα εξώ από το σπίτι και ταυτόχρονα να τραβά οξυγόνο στην συσκευή για την καύση. Η κίνηση του αέρα για την καύση και την έξοδο την ονομάζουμε τράβηγμα.

Στην ουσία η διαφορά πίεσης των καυσαερίων μέσα στην καμινάδα και του αέρα έξω δημιουργεί αυτήν την κίνηση. Τα ζεστά και ελαφρύτερα αέρια του εσωτερικού της καμινάδας έχουν την τάση της κίνησης προς τα έξω.

Για να κρατήσουμε τις συνθήκες της πίεσης όπως πρέπει χρειαζόμαστε μια θερμή κολώνα αέρα μέσα στην καμινάδα και ψυχρό αέρα έξω. Αυτό ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανυψωθεί τραβόντας και τα καυσαέρια από την συσκευή στην καμινάδα και καθώς αέρας εξέρχεται από την καμινάδα φρέσκος αέρας για την καύση τραβιέται στην συσκευή καύσης.

Αφού το τράβηγμα είναι θέμα πίεσης αυτό θα επηρεάζεται από τις συνθήκες πίεσης μέσα στο σπίτι. Ακολουθούν οι σημαντικότεροι εξ' αυτών:

  • Επαρκής Αέρας: Πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αέρας για να αναπληρώσει τον αέρα που φεύγει από την καμινάδα. Εάν το σπίτι είναι καλά μονομένο ο όγκος του αέρα που τραβά έξω η καμινάδα δεν εξισώνεται με τον όγκο του αέρα που εισέρχεται στο σπίτι. Έτσι το σπίτι βαθμιαία βρίσκεται σε υποπίεση. Σε ένα σπίτι με χαμηλότερη πίεση στο εσωτερικό απ' ότι έξω υπάρχει η τάση να μπει αέρας στο σπίτι απ' όλα τα δυνατά ανοίγματα συμπεριλαμβανομένου και της καμινάδας, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα ο καπνός από το τζάκι να μπαίνει στο σπίτι.
  • Ρεύματα αέρα στο σπίτι: Η κίνηση του αέρα μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να συγχέεται με αυτήν της καπνοδόχου. Φανταστείτε ένα σπίτι με σκάλες με επάνω όροφο και τα πάνω παράθυρα ανοιχτά. Στην περίπτωση αυτή όλο το σπίτι γίνεται μια μεγάλη καμινάδα καθώς ο ζεστός αέρας του σπιτιού ανεβαίνει πάνω και βγαίνει από τα πάνω παράθυρα. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο της καμινάδας. Τα ανοιχτά πάνω παράθυρα είναι μια αιτία, το ίδιο φαινόμενο όμως παρατηρείται σε μια ελειπώς μονομένη οροφή, ανοίγματα στην σοφίτα, ψηλή εσωτερική σκάλα και γενικότερα ότι επιτρέπει τον θερμο αέρα του σπιτιού να βγεί από τους πάνω ορόφους. Αν αυτό το φαινόμενο είναι πολύ ισχυρό μπορεί να υπερνικήσει το τράβηγμα της καμινάδας και να έχει ως αποτέλεσμα αέρας να εισέρχεται στο σπίτι από την καμινάδα και ξανά το τζάκι να καπνίζει.
  • Ανταγωνισμός για τον διαθέσιμο αέρα: Πρέπει να ξέρουμε ότι στα σύγχρονα σπίτια υπάρχουν πολλές συσκευές που ανταγωνίζονται στο να τραβήξουν αέρα από το σπίτι προς τα έξω.Τέτοιες είναι το τζάκι, ο απορροφητήρας κουζίνας, ο εξαερισμός τουαλέτας κα. Στον ανταγωνισμό αυτό η καμινάδα μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή και να εμφανίζεται ξανά το ίδιο πρόβλημα με τις παραπάνω περιπτώσεις.
  • Σωστός σχεδιασμός καπνοδόχου: Πρέπει η καμινάδα να είναι έτσι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη ώστε να συνδιάζει τη σωστή διατομή, το επαρκές ύψος, το ομαλό χτίσιμο και το σωστό σε κάθε περίπτωση καπέλο.